Sıfır Atık

Sıfır atık, bir atık yönetim stratejisidir. Kaynakların optimum düzeyde kullanılması için tasarım, üretim ve tüketim aşamalarında ürünlerin yeniden kullanılmasını, israfın engellenmesini, atığın önlenmesini veya ortaya çıkan atıkların geri dönüştürülmesini içeren bir dizi ilkeyi benimser. Sıfır atıktaki amaç, çöp arazilerine, çöp yakma tesislerine, okyanuslar, yeraltı suları ve denizler dahil olmak üzere yeryüzündeki çeşitli su kaynaklarına ve tarım arazilerine atık göndermemektir.

Tekstil atıkları, bir giysinin yaşam döngüsü içinde çeşitli aşamalarda oluşmasına rağmen, üretim sürecinde ortaya çıkan miktar, atık sürecini başlatan en önemli safhadır. Ürünlerin kumaş kesimi aşamasında %15'e varan tekstil atığı ortaya çıkmaktadır. Sıfır atık teknikleriyle giysi kalıbını oluştururken tasarımlar, kumaş israfını en aza indirecek şekilde gerçekleştirilebilir. Bu aşamada kumaşın seçimi, tasarımın kendisi, kalıpların paftalara yerleşim biçimi ve kumaşların kesim için hazırlanması silsilesi içinde sıfır atık prensipleri benimsenerek olabilecek en mümkün düzeyde israf ve atık önlenebilmektedir.

Bkz. Artık, Atık, Beşikten Beşiğe, Döngüsellik, Tedarik Zinciri. 

Kaynak:

  • Fletcher, K. (2013). Sustainable fashion and textiles: Design journeys. Routledge.

  • Gwilt, A. (2020). A practical guide to sustainable fashion. Bloomsbury Publishing.

  • Rissanen, T. ve McQuillan, H. (2016). Zero waste fashion design (Vol. 57). Bloomsbury Publishing.

  • Townsend, K. ve Mills, F. (2013). Mastering zero: how the pursuit of less waste leads to more creative pattern cutting. International Journal of Fashion Design, Technology and Education, 6(2), 104-111.

  • https://zwia.org/