Feminizm

Feminizm, kadınları baskı altına alan sistemi anlama, politik olarak tanımlama ve ona karşı mücadele yöntemleri geliştirme olarak tanımlanabilir (Çakır, 2007). Cinsiyet eşitliğini baz alan feminizm, adil bir yaşam için mücadele vermekle ilgilidir. Eğitim ve çalışma hakkı, ev içi emek konusunda eşitsizlik, çalışma şart ve koşullarındaki haksız rekabet, eşit iş yapan kadınların ücretlerinin erkeklerden daha düşük olması, yasal kürtaj hakkının kimi toplumlarda bulunmaması gibi sorunların yanı sıra, yönetime katılım hakkı, politik ve hukuki arenada söz söyleme ve temsiliyet hakları gibi birçok alandaki eksiklikler, taciz, tecavüz, çocuk gelinler ve kadın cinayetleri gibi son derece yaşamsal olan öznel ve toplumsal meseleler feminizm kapsamında incelenmektedir. Toplumsal açıdan kadınların varlığını ve etkinliğini arka plana iten sistemi değiştirmek için 19. yüzyıldan bu yana kadınlar aktif olarak bireysel veya kolektif/örgütlü bir mücadele vermektedir. Feminizmdeki amaç, kadınların üstünlüğünü vurgulamak değil, kadınlarla erkeklerin sosyal, ekonomik ve politik haklara eşit olarak sahip olmasıdır. 
Tekstil ve moda sektöründe çalışan kesimin büyük çoğunluğu kadınlardan oluşmaktadır. Bununla beraber, moda ve giyim-kuşam tarihi içinde yer alan birçok üretim biçimi, çeşitli tekstil üretim teknikleri ve uygulamalar kadınların ellerinden çıkmıştır. Rana Plaza faciasından veya Pay Up kampanyasından bilindiği üzere, büyük markalara fason üretim gerçekleştiren kadın işçilerin önemli bir kısmı üretim safhasında yer almakta ve oldukça zor şartlar altında çalışmaktadır.     
Bkz. Adil Ticaret, Aktivizm, Dezavantajlı Gruplar, Etik Moda, Kapsayıcılık, Kırkyama/ Kırkpare, Merdiven Altı Atölye, Pay Up, Rana Plaza Faciası.

Kaynak:

  • Adichie, C. N. (2019). Feminist manifesto (B. Kovulmaz, Çev.). Doğan Kitap.

  • Çakır, S. (2007). Feminizm: Ataerkil iktidarın eleştirisi. B. Hekimoğlu Örs (Der.), 19. Yüzyıldan 20. Yüzyıla modern siyasal ideolojiler (412-475). İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları.

  • Davis, A. (1983). Women, race and class. New York: Random House.

  • De Beauvoir, S. (2019). İkinci cinsiyet (G.Acar-Savran, Çev.). Koç Üniversitesi Yayınları.

  • hooks, b. (2018). Değişme isteği: Erkekler, erkeklik ve sevgi (Z. Kutluata, Çev.).Bgst Yayınları.

  • https://www.merriam-webster.com/dictionary/feminism

  • https://plato.stanford.edu/entries/feminist-philosophy/#WhatFemi