Aktivizm

Aktivizm, sosyal, kültürel, politik değişimleri ve dönüşümleri ortaya çıkarmak için değişimin parçası olmak, değişimi teşvik etmek veya oluşturmak için ortaya konulan politika ve eylemler bütünüdür. Aktivizm, gerçekleşmesi arzulanan değişimler için harekete geçmekle ilgili bir kavramdır. Bir toplulukla birlikte veya bireysel olarak değişim için gerçekleştirilecek eylemler aktivizmin içinde yer almaktadır. Boykot, grev, protesto, sivil itaatsizlik, gösteri gibi biçimleri olmakla birlikte, çeşitli şekillerde diyalog kurmak, tepki vermek, iyileştirici ve güçlendirici davranış ve tutumları düzenlemek ve uygulamak da aktivizm içinde yer alır.
Aktivizmde önemli olan, mevcut kaynaklarda yeni akışlar oluşturmak ve sistemlerde yararlı değişim yaratmak için sosyal, kültürel ve politik sermaye üzerine gerekli eleştirilerde, somut etkinliklerde bulunmaktır (Fuad-Luke, 2009, s.5). Tasarım aktivizmi ise olumlu sosyal, kurumsal, çevresel ve ekonomik değişimi üretmeyi, bunlar arasındaki ilişkileri düzenlemeyi ve dengelemeyi amaçlayan, mevcut sisteme yönelik bir karşı anlatım yaratmak için uygulanan tasarım düşüncesi ve uygulamasıdır. (Fuad-Luke, 2009, s.27). Bu yönüyle moda alanında yapılacak aktivizm faaliyetleri arasında moda ve tekstil sektöründe yer alan dezavantajlı grupları esenlikli bir hayat için çeşitli yapıcı ve güçlendirici faaliyetlerle desteklemek, bireylerin el becerileri kazanmalarını sağlayarak tasarım süreçlerine dâhil olmalarını sağlamak, güncel bir sorunun saptanması üzerine uygulamaya dayalı çözümler üretmek yer almaktadır.
Bkz. Dezavantajlı Gruplar, Feminizm, Görünür Onarım,  Kapsayıcılık, Kendin Yap, Modanın Dekolonizasyonu, Onarım, Sosyal Adalet, Sürdürülebilir Moda.

Kaynak:

  • Fuad-Luke, A. (2009). Design activism: Beautiful strangeness for a sustainable world. Routledge.