Kendin Yap

"Kendin Yap" kavramı, İngilizce “Do It Yourself (DIY)” kavramından Türkçeye çevrilmiş olup, kişilerin herhangi bir uzmanın ya da profesyonelin doğrudan yardımı olmadan, kendi becerileriyle nesneleri üretme, onarma ve değiştirme yöntemini ifade etmektedir. 

Kendin Yap kültürü, amatörlüğü ve deneyimlemeyi benimseyen bir anlayış olarak yer etmiştir. Özellikle 1. ve 2. Dünya savaşlarının getirmiş olduğu yıkımlar sürecinde ve sonucunda bireyler kendi başlarına bir şeyleri üretme kabiliyetini kazanmak durumunda kalmış, onarım, tamirat ve tadilat işlerini herhangi bir profesyonel olmaksızın kendi başlarına yapmışlardır. Bu anlayış günümüze kadar gelmiş olmakla beraber bu dönem içindeki önemi, endüstriyel sistemin dayattığı “kullan-at”, “eskit-at”, “işi profesyonele bırak”, “bozulduysa tamirciye götür” gibi kalıplaşmış fikirleri değiştirmektir. Kendin Yap ile el becerilerini geliştirmek ve basitçe yapılabilen birtakım onarım/tamir işlerini hatırlamak önem kazanmaya başlamıştır. Her bireyin içindeki teknisyen, tasarımcı, onarıcı, üretici ve yapıcı yönünü keşfetmesi için çeşitli kaynaklarda (kitaplar, fanzinler, internet siteleri vb.) “nasıl yapılır?” sorusunun cevabına ilişkin aydınlatıcı kılavuzlar ve reçeteler yer almaktadır. Son yıllarda bu çabalara yönelik paylaşım gruplarının sayısı artmaya başlamıştır. 

Bkz. Aktivizm, Doğal Boyama, Görünür Onarım, Kırkyama/Kırkpare, Onarım.

Kaynak:

  • Wolf, M. ve McQuitty, S. (2011). Understanding the do-it-yourself consumer: DIY motivations and outcomes. AMS Review, 1(3), 154-170.

  • Atkinson, P. (2006). Do it yourself: democracy and design. Journal of Design History, 19(1), 1-10.

  • Von Busch, O. (2013). Collaborative craft capabilities: The bodyhood of shared skills. The Journal of Modern Craft, 6(2), 135-146.

  • Von Busch, O.(2008). Fashion-able. Hacktivism and engaged fashion design [Yayımlanmamış doktora tezi]. School of Design and Crafts; Högskolan för design och konsthantverk.