Küresel Isınma

Fosil yakıt çağının başlamasından itibaren ortaya çıkan karbondioksit salınımının atmosferde sera etkisi yaratması sonucunda yeryüzündeki sıcaklıkların artmasına küresel ısınma denilmektedir. Bu sera etkisi nedeniyle buzullar erimekte, sel, yangın, kasırga ve kuraklık gibi doğal afetler artmaktadır (Shiva, 2014, s.7). 

Bugün kullandığımız enerjilerin %85’ini karbon yönünden zengin fosil yakıtlardan sağlamaya devam ediyoruz. Bu durum, gezegenimizi çevreleyen çok ince atmosfer kabuğuna her yirmi dört saatte fazladan doksan milyon ton ısı tutan, küresel ısınmaya sebep olan kirliliğin sızmasına neden olmaktadır. Bunun sonucunda, dünya üzerinde yaşayan canlıların %20 ila %50’sinin soyunun bu yüzyıl içinde sona ereceğinin tahmin edilmesi, okyanusların asitlenmesi, önemli balık türlerinin tükenmesi ve mercan türlerinin pek yakında yok olacak olması, insanlar ve diğer yaşam türleri için kalıcı hasarlar oluşturan uzun süreli toksik kimyasalların artışı, tarım alanlarının ve yeraltı sularının sürdürülemez oranda tüketilmesi ve küresel ısınma gibi çok büyük sorunların ortaya çıkması kaçınılmaz olmuştur (Gore, 2013, s.325). İnsani faaliyetler yüzünden artan sera gazlarının miktarı azaltılmadığı takdirde 2100 yılına kadar Dünya’nın küresel sıcaklığı 1,4-5,8 santigrat derece arasında artacaktır (Bahçeci, 2013, s.10). Birçok felakete yol açacak iklim değişikliğini engellemek için küresel ısı artışını 2 santigrat derecede tutmak gerekmektedir. 

Bkz. Antroposen, Biyoçeşitlilik, Ekolojik Moda, İklim Krizi, Karbon Ayak Izi, Sürdürülebilirlik.

Kaynak:

  • Bahçeci, D. (2013). Kişisel karbon ayak i̇zi rehberi. Yeni İnsan Yayınevi.

  • Gore, A. (2013). Gelecek (Ç. Kök ve E. Kızıldağ, Çev.). MediaCat Kitapları.

  • Kurnaz, L. (2018). Son buzul erimeden iklim değişikliği hakkında merak ettiğiniz her şey. Doğan Kitap.

  • Madra, Ö. ve Şahin, Ü. (2019). Açık Yeşil: Teorisi ve pratiği ile bir ekoloji rehberi. Can Yayınları.

  • Mitcham C. (1995). The concept of sustainable development: its origins and ambivalence. Technology in Society, 17(3), 311-326.

  • Shiva, V. (2014). Petrol değil toprak: İklim krizi döneminde çevresel adalet (Ö. Olcay, Çev.). Sinek Sekiz Yayınevi.